A Rákosi-korszak alatt minden ötödik ember potenciális ellenség volt a hatalomnak

Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt főtitkárának 1947-ben, e napon történt letartóztatásával a szovjetek megmutatták, mennyire semmibe veszik Magyarország szuverenitását – mondta Markó György történész az M1 aktuális csatornán, a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

 

Markó György elmondta: Magyarország megszállt állam volt, de ülésezett a parlament, és annak elnökét, egy közjogi méltóságot tartóztattak le. Úgy fogalmazott: a szovjet hatóságok ezzel nagyon cinikus módon fejezték ki, hogy itt ők az urak, azt tesznek, amit akarnak. Megjegyezte: ezt követően Közép- és Kelet-Európában sorra épültek ki – akkori kifejezéssel – a népi demokráciák, a szovjet típusú diktatúra kelet-európai változatai.

 

Az emléknap célja, hogy emlékezzünk a szörnyűségekre – mondta Markó György. Ezzel összefüggésben felidézte: amikor 1953-ban, Sztálin halála után amnesztiát hirdetett Nagy Imre, az 700 ezer emberre terjedt ki. Akkoriban az Államvédelmi Hatóság nyilvántartásában kétmillió ember szerepelt mint "ellenséges elem". Minden ötödik ember potenciális ellenség volt – mutatott rá a történész.

 

Jelezte: bár a rendszer főként 1963 után kicsit enyhült, puhult, végig egypártrendszer, végig diktatúra maradt.

 

(MTI)