Budapest 1956 alkalmazás

Fedezd fel Te is, milyen lehetett "pesti srácnak" lenni a forradalom és szabadságharc idején! Mobil applikáció az 1956-os forradalom legfontosabb helyszíneiről.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. Több mint hatvan év elteltével hogyan hozhatjuk közelebb az akkori történéseket a ma emberéhez, különösen a fiatalokhoz, akiknek ez már a távoli múlt? Meg tudjuk-e tapasztalni ennyi év távlatából, milyen lehetett ott lenni a helyszínen, az események forgatagában? Ebben segít a Budapest 1956 applikáció, amely a kiterjesztett valóság alkalmazásával, interaktív elemekkel és korabeli dokumentumokkal mutatja be a forradalom és szabadságharc eseményeit, és ezeket akár az adott helyszíneken, valós időben is átélhetővé teszi.

 

Az emlékpontokra érkezők a mobiltelefonjukra letöltött alkalmazás – videók, 3D fotók, galériák, AR-képek, helyszíni előzetesek és különböző izgalmas játékok – segítségével időutazást tehetnek 1956-ba és megemlékezhetnek a harcok hőseiről. Az applikációban egy térképen tekinthetik meg a bejárható helyszínek listáját, melyekhez útvonalat is tervezhetnek.

 

Számos budapesti, a forradalomban lényeges szerepet betöltő helyszínt járhatunk be az applikáció segítségével: ellátogathatunk a Corvin-közbe, a Műegyetemhez, a Rádióhoz vagy a Kossuth térre, ahol az október 23-i és 25-i eseményeknek is tanúi lehetünk. A felsoroltakkal együtt összesen tizenhárom helyszínt járhatunk be – a Bem teret, a Petőfi teret, a Tűzoltó utcát, a Kilián laktanyát, a Baross teret, a Blaha Lujza teret, a Széna teret, a Móricz Zsigmond körteret és az Ötvenhatosok terét is.  Az applikáció animált főszereplői – Ilona és Zoli – kalauzolnak minket végig, segítségükkel megismerhetjük az események hátterét, a korabeli fényképek, filmfelvételek, sőt 360 fokos fotók révén pedig még többet megtudhatunk róluk.

 

Hogy még inkább az események közepén érezhessük magunkat, interaktív játékokat is játszhatunk a helyszínen, mindezt ráadásul kiterjesztett valóságban tehetjük meg. Átélhetjük, milyen lehetett Molotov-koktéllal a szovjet tankokra támadni, kiszúrhatjuk az épületek ablakaiban rejtőző mesterlövészeket vagy a tömegben az ávósokat.

 

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából készült applikáció elérhető angol és magyar nyelven az App Store-ból és a Play Áruházból is.

 

A Budapest 1956 mobil applikációról készült kisfilm: