Elindult a „Viszlát Lenin! – Filmek a szabadságról” című rendezvénysorozat

Január 15-én a Moszkva tér című kultikus film vetítésével vette kezdetét a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet közös szervezésében zajló Viszlát Lenin! – Filmek a szabadságról címet viselő rendezvénysorozat.

A filmet megelőzően Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója beszélgetett Tallai Gáborral, a múzeum programigazgatójával, aki maga is ahhoz az 1989-ben érettségiző korosztályához tartozik, amelyről a film is szól. A beszélgetés során az NDK-ban született, de gimnáziumi tanulmányait már Magyarországon végző Tallai Gábor idézte fel a két kommunista rendszerhez és a rendszerváltás évének tavaszához, nyarához kötődő emlékeit.

 

A programigazgató elmondása szerint az NDK leírhatatlanul szürke volt, amelyhez képest Magyarországon viszonylagos jólét uralkodott, hiszen az ’56-os események nyomán a rendszer vezetői kénytelenek voltak legalább ilyen téren kedvében járni a lakosságnak. Bár 1989 tavaszán, nyarán már érezni lehetett a változások szelét, a régi beidegződések még elevenen éltek.

 

Amikor például egy barátjával a rádióban Orbán Viktor Nagy Imre újratemetésén elmondott beszédét hallgatták, Tallai Gábor még arra tippelt, hogy a beszédet elmondó fiatal politikus estére már a börtönben lesz. Végül nem így lett, és bár osztálytársaival folytatott szervezkedésük az iskolájuk tetején kihelyezett vörös csillag eltávolítására 1989 tavaszán még sikertelen volt, végül nem kellett sokat várni a kommunista rendszer bukására.