Játékos, interaktív vetélkedő ’56-ról

Történelmi utazásra és interaktív tanulmányi versenyre jelentkezhetnek általános és középiskolai diákok, akik mobiltelefonjuk és az Időkapuk applikáció segítségével járhatják be október 23-tól az 1956-os forradalom és szabadságharc szimbolikus helyszíneit Budapesten. A rendhagyó vetélkedő kapcsán a Kommunizmuskutató Intézet igazgatóját kereste meg a hirado.hu

 

Markó György elmondta, hogy a hatvanadik évforduló emlékére megvalósuló programsorozat egyik legfontosabb alapgondolata pont az volt, hogy a mai fiatalsághoz közelebb hozza a hajdani pesti srácok által képviselt szellemiséget. Ebből a célból 1956 erkölcsisége és a hajdani hősök előtt tisztelegve idén – főként a tizenéveseknek – interaktív versenyt hirdetett meg a Hungarofest.

 

– A mostani emlékév jó alkalom volt arra, hogy más módszerekkel, nem a felnőttek, nem a tanáraik szemszögéből, hanem a maguk nyelvén, az ő érdeklődési körüknek megfelelően szólítsuk meg a magyar ifjúságot.  Meggyőződésem, hogy nem feltétlenül a lexikális tudással érthető meg igazán ’56 üzenete, hanem sokkal inkább azzal, ha a fiatalabb korosztályokban érzelmileg próbáljuk tudatosítani az akkori idők történéseit – mondta el a történész.

 

– Milyen jellegű lesz a vetélkedő?

 

– Vizualitással, a több mint hat évtizeddel korábbi események helyszíneinek a bejárásával, és az ott végzett feladatok teljesítésével, sok kreativitással tesztelhetik a tudásukat. A játékra benevező középiskolás csapatoknak ugyanis különféle feladatokat kell megoldaniuk, a történelemkönyveikből már ikonikus budapesti helyszíneken, október 23-ától november 4-éig.

 

– Lesz-e hozadéka, mivel motiválják a résztvevőket?

 

– Minden játékos vetélkedő lényege, hogy könnyedén tanulunk. Önmagában már az elért tudás is egyféle kincs. Ám mivel a rendezvény versenyjellegű, a győztes csapatok értékes fesztiválbérleteket is nyernek.