Megjelent "A pesti Rambo"

Markó György új kötete esettanulmányokat tartalmaz az 1956-os forradalom és szabadságharc történetének legfrisebb kutatásaiból.

 

Mint azt a szerző a könyv ismertetőjében írja, a kötet az elmúlt években folytatott saját kutatásainak eredményeit tartalmazza. „Van köztük „klasszikus” tanulmány, illetve az 1956-os forradalmat és a leverését követő megtorlás állambiztonsági nyomozati munkáját új szempontok szerint elemző írás is. De magam is nyomoztam: többek között korabeli fényképeken felbukkanó személyeknek eredtem nyomába. A könyv szereplői leginkább a társadalom peremére sodródott antihősök, akik a forradalom kulisszái között sem tudtak kitörni hátrányos helyzetükből.” – írja kiadványáról Markó György.

 

 

 

 

Markó György történész, nyugállományú honvéd ezredes az Eötvös Loránd Tudományegyetem könyvtár–történelem szakjain szerzett diplomát 1981-ben. 1974-től a Hadtörténeti Levéltár munkatársa, 1988-tól igazgatója. 1997 és 2003 között az egykori állambiztonsági iratokat kezelő Történeti Hivatal alapító elnöke. 2004-től 2011-ig a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatójának tudományos helyettese. 2012 óta a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által létrehozott Kommunizmuskutató Intézet vezetője. 1995 óta a hadtudomány kandidátusa.