Hírek

A 60 éve meggyilkolt John F. Kennedyről jelent meg könyv

A hatvan éve meggyilkolt John F. Kennedyről, az Egyesült Államok 35. elnökéről jelent meg könyv a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában Az amerikai álom (vége) - John F. Kennedy címmel. A Fekete Rajmund történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa által írt kötetet a Terror Háza Múzeumban mutatták be szerdán.

2023. június 8.
bővebben

Viszlát, Lenin! – Történelmi magánügyek

Május 31-én Keleti Márton Történelmi magánügyek című játékfilmjével folytatódott a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet, Viszlát, Lenin! című rendezvénysorozata. A vetítést megelőzően Balogh Gábor a Terror Háza Múzeum vezető történésze beszélgetett Ugron Zsolna József Attila-díjas íróval, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatójával.

2023. május 31.
bővebben

MEGJELENT FEKETE RAJMUND: AZ AMERIKAI ÁLOM (VÉGE) – JOHN F. KENNEDY CÍMŰ KÖNYVE

Miért éppen Kennedy? Miért érdekes egy hatvan évvel ezelőtt megölt amerikai elnök politikai képe? Milyen példával szolgálhat egyáltalán a róla írott politikai portré korunk modern politikusai számára? – többek között ezekre a nagyon is jogos és aktuális kérdésekre kísérel meg reflektálni könyvében Fekete Rajmund történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

2023. május 31.
bővebben

FÉLMÚLT: Háborús bűnösök? – Irak 20 évvel később

Idén volt 20 éve, hogy az Amerikai Egyesült Államok 2003. márciusában megkezdte Irak elleni invázióját. Az évforduló kapcsán a XX. Század Intézet Félmúlt című beszélgetéssorozatának áprilisi epizódjában a háború kitörésében kulcsszerepet játszó politikai vezetőkről, George W. Bushról és Tony Blairről beszélgettünk.

2023. április 26.
bővebben

Viszlát, Lenin! – Hogyan éltem túl a világvégét?

Március 29-én Cătălin Mitulescu román filmrendező, Hogyan éltem túl a világvégét? című filmjének vetítésével folytatódott a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet, Viszlát, Lenin című rendezvénysorozata. A vetítést megelőzően Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze Ferkó Dániel történésszel beszélgetett.

2023. március 31.
bővebben

A kommunizmus emberellenes, velejéig romlott eszme

Mi itt, Közép-Európában tisztában vagyunk vele, hogy a kommunizmus emberellenes, velejéig romlott eszme – jelentette ki Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója szerdán, „Az igazság hírnöke” címmel tartott rendezvényen a Terror Háza Múzeumban.

2023. március 30.
bővebben

A kommunista diktatúrák ádozataira emlékeztek

A Terror Háza Múzeumban emlékeztek meg a kommunizmus világszerte mintegy 100 millió áldozatáról. A rendezvényen beszédet mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. 

2023. február 25.
bővebben