Hírek

Viszlát, Lenin! – A szovjet sztori

Február 22-én, új helyszínen, a Kertész Imre Intézetben folytatódott a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet, Viszlát, Lenin! vetítéssorozata. Az idei év első rendezvényén A szovjet sztori című lett dokumentumfilmet tekinthették meg az érdeklődők. A vetítést megelőzően Balogh Gábor a Terror Háza Múzeum történésze beszélgetett Máthé Áron történésszel, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettesével. A rendezvény a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjához kapcsolódó programsorozat részét képezte.

2023. február 23.
bővebben

Viszlát, Lenin! – Janus

Gyöngyössy Bence Janus című filmdrámájának vetítésével folytatódott 2022. december 12-én a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát, Lenin! című rendezvénysorozata. A vetítést megelőzően Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Ugron Zsolna József Attila-díjas írónő, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója beszélgetett a román kommunista diktatúra természetéről és a Securitate módszereiről.  

2022. december 12.
bővebben

Viszlát, Lenin! – Ida

Az Ida című lengyel–dán filmdráma vetítésével folytatódott 2022. november 14-én a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát, Lenin! című vetítéssorozata. A film megtekintése előtt Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója beszélgetett Tóth Eszter Zsófia történésszel.  

2022. november 15.
bővebben

Viszlát, Lenin! – Eltörölni Frankot

Fabricius Gábor történelmi drámájával folyatódott a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát, Lenin! című vetítéssorozata, 2022. október 10-én. A filmet megelőzően Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója Fabricius Gáborral, a film rendezőjével beszélgetett.

2022. október 11.
bővebben

Dögkeselyű – Folytatódott a Viszlát, Lenin! vetítéssorozat

András Ferenc 1982-ben bemutatott bűnügyi filmjével folytatódott a Viszlát, Lenin! vetítéssorozat, 2022. szeptember 12-én, a Kino Café Mozi nagytermében. A rendezvény a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet szervezésében zajlott. A vetítést megelőzően Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója Bezsenyi Tamás történész-kriminológussal elemezte a filmet és az 1980-as évek Budapestjének filmvásznon bemutatott világát.

2022. szeptember 13.
bővebben

Viszlát, Lenin – Drága besúgott barátaim

Május 9-én Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmjének bemutatásával folytatódott a Terror Háza Múzeum, a Kommunizmuskutató Intézet és a 30 éve szabadon Emlékbizottság vetítéssorozata a Kino Café mozi nagytermében. A film a rendszerváltoztatás utáni időszak egyik legégetőbb kérdését, az ügynökmúlt feltárását dolgozta fel egy barátság történetén keresztül. A vetítést megelőzően Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója beszélgetett a film rendezőjével.

2022. május 10.
bővebben

Viszlát, Lenin! vetítéssorozat – Előre!

Április 11-én, az Előre! című magyar film vetítésével folytatódott a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet, Viszlát, Lenin! című rendezvénysorozata. A nézők a vetítést megelőzően Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Tóth Eszter Zsófia történész segítségével ismerhették meg a filmben bemutatott korszak történelmi hátterét.

2022. április 25.
bővebben

A halál népbiztosa

2022. március 21-én, rendhagyó vetítéssel folytatódott a Terror Háza Múzeum, a Kommunizmuskutató Intézet és a 30 éve szabadon Emlékbizottság által szervezett Viszlát, Lenin! rendezvénysorozat a Kino Café moziban. A nézők Stefka István és Csurka Dóra A halál népbiztosa című filmjét tekinthették meg. A vetítést követően Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója beszélgetett Schmidt Mária Széchenyi-díjas történésszel, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával, az emlékév kormánybiztosával és Stefka István Táncsics-díjas újságíróval, a film rendezőjével.

2022. március 22.
bővebben

Édes Emma, drága Böbe

2022. február 14-én folytatódott a Terror Háza Múzeum, a Kommunizmuskutató Intézet és a 30 éve szabadon Emlékbizottság által szervezett Viszlát, Lenin! vetítéssorozat a Kino Café mozi nagytermében. A résztvevők ezúttal Szabó István Édes Emma, drága Böbe című filmjét tekinthették meg. A vetítést megelőzően Balogh Gábor történész, a Terror Háza Múzeum munkatársa beszélgetett Tóth Eszter Zsófia történésszel.

2022. február 16.
bővebben

Gyertyagyújtással emlékeztek a totalitárius diktatúrák áldozataira

A náci és a kommunista eszmék követői a történelemben „időről időre mindig egymásra találnak” – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, a Terror Háza Múzeumban. Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója ugyanitt, a diktatúrák embertelenségére utalva arról beszélt, hogy ezek az eszmék soha többé nem jöhetnek vissza.

2021. augusztus 24.
bővebben