Hírek

Az akció fedőneve: Lenin – Német pénzzel Oroszország ellen – kiállításmegnyitó

Lenin és társai nem szocialista forradalmat hajtottak végre, hanem megbízójuk, a Német Császárság pillanatnyi érdekének feleltek meg, tehát hazaárulást követtek el – jelentette ki Schmidt Mária főigazgató, a Terror Háza Múzeum „Az akció fedőneve: Lenin – Német pénzzel Oroszország ellen” című időszaki kiállításának megnyitóján. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője ugyanitt úgy fogalmazott: az októberi szocialista forradalom nyitánya a 20. század egyik legnagyobb tragédiájának, a kommunista önkényuralmi rendszereknek.

2017. november 7.
bővebben

Játékos, interaktív vetélkedő ’56-ról

Történelmi utazásra és interaktív tanulmányi versenyre jelentkezhetnek általános és középiskolai diákok, akik mobiltelefonjuk és az Időkapuk applikáció segítségével járhatják be október 23-tól az 1956-os forradalom és szabadságharc szimbolikus helyszíneit Budapesten. A rendhagyó vetélkedő kapcsán a Kommunizmuskutató Intézet igazgatóját kereste meg a hirado.hu

2017. október 20.
bővebben

A mai fiatalokat érdekli 1956

Húsz iskolából, összesen 770 diák és pedagógus vett részt idén a Terror Háza Múzeum a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából szervezett rendhagyó történelemóráin.

2017. február 24.
bővebben

Görög sorstragédia 1956-ban

Októberben jelent meg Markó György Hellasztól a Práter utcáig című kötete. A szerző és Szidiropulosz Archimedesz görög származású magyar történész az M5 Esti kérdés című műsorában beszélt a könyvről és arról, hogyan viszonyultak a görögök az ’56-os forradalomhoz.

 

2017. január 10.
bővebben

Szoboravatás és tudományos konferencia Beregszászon

Az 1956-os magyar forradalomnak és szabadságharcnak állítottak emlékművet a történelmi esemény 60. évfordulója alkalmából Beregszászon, ahol az avatóünnepséget követően tudományos konferenciára került sor. Mindkét eseményen részt vett Markó György, a budapesti Kommunizmuskutató Intézet igazgatója.

2016. november 18.
bővebben

'56-os koszorúzás a párizsi diadalív alatt

A francia Charles de Gaulle Emlékbizottság, valamint az 1956-os Magyar Forradalom Franciaؘ–Magyar Emlékbizottságának képviselői közösen emlékeztek meg vasárnap az ’56-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. Idén a Terror Háza Múzeum történészei, Markó György és Horváth Miklós is elhelyezték a megemlékezés koszorúját az ismeretlen katona sírjánál

2016. október 16.
bővebben

Újabb hat életrajzzal bővült a Kommunizmuskutató Intézet honlapja

A kommunista vezetőkről megszerezhető tudás 1989-ben és napjainkban jelentősen eltér egymástól. Ezt a hidalja át a Kommunizmuskutató Intézet, amikor negyedszázaddal a rendszerváltoztatás után egymás mellé helyezi a kommunista diktatúra vezetőinek életrajzát érintő akkori és mostani tudásunkat.

2016. szeptember 8.
bővebben