A Terror Háza Múzeumban emlékeztek meg a kommunizmus világszerte mintegy 100 millió áldozatáról. A rendezvényen beszédet mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. 

Február 22-én, új helyszínen, a Kertész Imre Intézetben folytatódott a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet, Viszlát, Lenin! vetítéssorozata. Az idei év első rendezvényén A szovjet sztori című lett dokumentumfilmet tekinthették meg az érdeklődők. A vetítést megelőzően Balogh Gábor a Terror Háza Múzeum történésze beszélgetett Máthé Áron történésszel, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettesével. A rendezvény a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjához kapcsolódó programsorozat részét képezte.

Gyöngyössy Bence Janus című filmdrámájának vetítésével folytatódott 2022. december 12-én a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát, Lenin! című rendezvénysorozata. A vetítést megelőzően Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Ugron Zsolna József Attila-díjas írónő, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója beszélgetett a román kommunista diktatúra természetéről és a Securitate módszereiről.  

Az Ida című lengyel–dán filmdráma vetítésével folytatódott 2022. november 14-én a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát, Lenin! című vetítéssorozata. A film megtekintése előtt Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója beszélgetett Tóth Eszter Zsófia történésszel.  

Fabricius Gábor történelmi drámájával folyatódott a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát, Lenin! című vetítéssorozata, 2022. október 10-én. A filmet megelőzően Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója Fabricius Gáborral, a film rendezőjével beszélgetett.

András Ferenc 1982-ben bemutatott bűnügyi filmjével folytatódott a Viszlát, Lenin! vetítéssorozat, 2022. szeptember 12-én, a Kino Café Mozi nagytermében. A rendezvény a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet szervezésében zajlott. A vetítést megelőzően Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója Bezsenyi Tamás történész-kriminológussal elemezte a filmet és az 1980-as évek Budapestjének filmvásznon bemutatott világát.

Május 9-én Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmjének bemutatásával folytatódott a Terror Háza Múzeum, a Kommunizmuskutató Intézet és a 30 éve szabadon Emlékbizottság vetítéssorozata a Kino Café mozi nagytermében. A film a rendszerváltoztatás utáni időszak egyik legégetőbb kérdését, az ügynökmúlt feltárását dolgozta fel egy barátság történetén keresztül. A vetítést megelőzően Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója beszélgetett a film rendezőjével.

Április 11-én, az Előre! című magyar film vetítésével folytatódott a 30 éve szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet, Viszlát, Lenin! című rendezvénysorozata. A nézők a vetítést megelőzően Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Tóth Eszter Zsófia történész segítségével ismerhették meg a filmben bemutatott korszak történelmi hátterét.

2022. március 21-én, rendhagyó vetítéssel folytatódott a Terror Háza Múzeum, a Kommunizmuskutató Intézet és a 30 éve szabadon Emlékbizottság által szervezett Viszlát, Lenin! rendezvénysorozat a Kino Café moziban. A nézők Stefka István és Csurka Dóra A halál népbiztosa című filmjét tekinthették meg. A vetítést követően Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója beszélgetett Schmidt Mária Széchenyi-díjas történésszel, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával, az emlékév kormánybiztosával és Stefka István Táncsics-díjas újságíróval, a film rendezőjével.

2022. február 14-én folytatódott a Terror Háza Múzeum, a Kommunizmuskutató Intézet és a 30 éve szabadon Emlékbizottság által szervezett Viszlát, Lenin! vetítéssorozat a Kino Café mozi nagytermében. A résztvevők ezúttal Szabó István Édes Emma, drága Böbe című filmjét tekinthették meg. A vetítést megelőzően Balogh Gábor történész, a Terror Háza Múzeum munkatársa beszélgetett Tóth Eszter Zsófia történésszel.

A náci és a kommunista eszmék követői a történelemben „időről időre mindig egymásra találnak” – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, a Terror Háza Múzeumban. Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója ugyanitt, a diktatúrák embertelenségére utalva arról beszélt, hogy ezek az eszmék soha többé nem jöhetnek vissza.

Emlékezzünk a szovjet kényszermunkatáborokba hurcolt magyarokra, az 1945 után politikai okból kivégzett vagy bebörtönzött honfitársainkra, az 1956-os forradalom és szabadságharc után hazájukat elhagyni kényszerülőkre, valamint arra a mintegy 100 millió halálos áldozatra, amit a kommunizmus világszerte követelt!

Viszlát, Lenin! – Filmek a szabadságról című rendezvénysorozatunk legutóbbi filmvetítésén a Sára Sándor rendezte Tüske a köröm alatt (1987) című magyar filmdrámát mutattuk be. A Csoóri Sándor által írt történet az 1980-as évek végi korrupt kádári világról, a kolhozosított vidék, a felszámolt tanyavilág maradványain ügyeskedő pártfunkcionáriusok mindennapjairól  és a politika elől menekülő, a szerelem és magány között őrlődő művész drámájáról szól. A film annak ellenére, hogy az úgynevezett „tűrt kategóriába” sorolták, a cseh demokratikus ellenzék segítségével eljutott a Karlovy Vary Filmfesztiválra, ahol 1988-ban fődíjat kapott.

A hiánypótló kötetből kiderül, voltak olyan szovjet katonák, akik életük kockáztatásával a magyar szabadság ügye mellé álltak.

Viszlát, Lenin! – Filmek a szabadságról című rendezvénysorozatunk legutóbbi filmvetítésén a 80 millió című lengyel filmdrámát mutattuk be. Waldemar Krzystek író-rendező filmjében egy lenyűgöző akción keresztül jelenik meg a XX. századi lengyel történelem egyik fontos fejezete, amely 1981-ben játszódik, 10 nappal a hadiállapot bevezetése előtt, amikor már egyre nőtt az elégedetlenség a kommunista rendszerrel szemben. A film 2013-ban Lengyelország Oscar-nevezettje volt a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Március 11-én Fekete Ibolya Bolse vita című filmjével folytatódott a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát Lenin! címet viselő vetítéssorozata, amelyre minden hónap második szerdáján kerül sor a Kino Caféban. Reméljük, hogy a koronavírus járvány befejeztét követően újra találkozunk!

Mintegy fél évvel ezelőtt értékes források kerültek a Terror Háza Múzeumba Alapy Gyula életéről. A Mindszenty- és Rajk-perben hírhedté vált főügyészről B. Varga Judit, a Terror Háza Múzeum történész–muzeológusa nyilatkozott a Karc FM rádiónak. 

Január 15-én a Moszkva tér című kultikus film vetítésével vette kezdetét a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet közös szervezésében zajló Viszlát Lenin! – Filmek a szabadságról címet viselő rendezvénysorozat.

A budapesti Lengyel Intézet és a Terror Háza Múzeum közös konferenciasorozatot indított, amelynek első előadását november 20-án tartották meg Anna Walentynowitz, a Szolidaritás Anyja címmel. Az eseményen múzeumunk történésze, Hollósy Katalin Slachta Margitról tartott előadást. Az előadókat Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója köszöntötte.

Fedezd fel Te is, milyen lehetett "pesti srácnak" lenni a forradalom és szabadságharc idején! Mobil applikáció az 1956-os forradalom legfontosabb helyszíneiről.

Az Év Honlapja Minőségi díj 2023Az Év Honlapja Különdíj 2023