2024. május 28.

Váratlan győztese lett a Kommunizmuskutató Intézet középiskolások számára kiírt videópályázatának, ám az eredmény rávilágít a kommunizmus határokon átívelő elvetemültségére. A Nagy bűntetthez nagy eszme kell c. pályázat első helyezettje a koreai Csoma Péter Seungu lett, aki Mansfeld Péter történetével állította párhuzamba a kommunizmus egy 9 évesen meggyilkolt koreai mártírját.

20240513DSC 0348

Másfél évtizeddel a koreai háborút lezáró tűzszünet után, egy újabb észak-koreai partraszállás történt déli területen – derül ki a győztes pályamunkából. – Ennek során a kilencéves Li Szüng-bok a támadók szemébe mondta, hogy gyűlöli a kommunista pártot, mire azok brutálisan meggyilkolták a kisfiút. Emlékét szobor őrzi Szöulban. Csoma Péter Seungu ezt az esetet idézte fel, egyúttal megmutatva, hogy a kommunista eszme nevében ugyanolyan förtelmes bűncselekményeket követtek el a világ számos pontján.

A pályázatra 27 pályaművet küldtek be, és összesen 32 diák vett részt rajta, hiszen voltak, akik csapatban dolgoztak. A videók bemutatták a kommunizmus valódi arcát, illetve azt, hogy a kommunizmus megdöntésében milyen szerepük volt a vele szembeszálló hétköznapi hősöknek, legyenek azok országosan ismert vagy helyi jelentőségű személyek.

A diákoknak sikerült lerántania a kommunizmusról a leplet és bemutatni álszent, torz, ronda és eleven valóját.

– fogalmazott Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója. Az egyperces pályaművek beküldői közül nemcsak az első hármat díjazták, hanem mindenki kapott ajándékot, könyvcsomagot, egy különdíjas pedig az egész osztályát elviheti a Terror Háza Múzeumba. A pályázat ötlet- és címadója a Terror Házában Sam Havadtoy magyar származású képzőművész groteszk munkáiból látható időszakos kiállítás. Ez kigúnyolja Lenint és Sztálint, a kommunista rémuralom megalkotóit, akiket sokkal jobb ilyen röhejesen látni, mint milliók halálát okozó, nagyhatalmú zsarnokként. A diákok most a kiállítással azonos című videópályázaton videóban mesélhették el a tettesek vagy az ellenálló hősök történetét, a kommunizmus bűneit.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a díjátadón örömmel állapította meg, hogy a mai fiatalokban is van érdeklődés a múlt iránt, van bennük tehetség, kreativitás és ambíció. Hangsúlyozta, hogy a kommunizmus nem csupán egy eszme és politikai projekt, hanem annak szolgálatába állított kulturális, nyelvi, társadalomszervezési elvek és intézményrendszer megvalósítása is. A működtetése során pedig szándékoltan a legaljasabb emberi ösztönöket, az irigységet, az önzést és a gyűlöletet hozta felszínre.

Ez a kommunizmus legfőbb bűne amellett, hogy százmilliók halálát, megnyomorítását és szenvedését okozta, valamint az emberek gondolkodását is megmérgezte.

– jelentette ki a Széchenyi-díjas történész. Arra is kitért, hogy hiba a kommunizmusra múltbéli dologként tekinteni, hiszen ma is sok fiatal gondolkodását megmérgezi, különösen Nyugaton. Megdicsérte azonban a videópályázat résztvevőit, akik felismerték a kommunista eszmerendszer lényegét.

Fekete Rajmund elmondta, a Terror Háza Múzeum, a XX. Század Intézet és a Kommunizmuskutató Intézet számára egyaránt fontos, hogy a mai fiatalok pontosan tudják, szüleik, nagyszüleik, dédszüleik min mentek keresztül, és megértsék, hogy a szabadságot nem adták ingyen, hogy voltak olyan pusztító eszmék a múlt században, amelyek egy hamis ígéret reményében képesek voltak mindent feláldozni, ahol milliók halála csupán unalmas statisztikának minősült.

Csoma Péter Seungu videója:

A díjakat Schmidt Mária és Fekete Rajmund mellett Géczi Szilvia, a Terror Háza Múzeum kommunikációs igazgatója, Sam Havadtoy képzőművész, Botka Endre, a Ferencváros és a magyar labdarúgó-válogatott hátvédje, Egri Péter, a Mystery Gang rockabilly zenekar énekese, Mák Roland kreatív producer, rendező és Szabó László kommunikációs szakember adta át.


Forrás: Pesti Srácok

Az Év Honlapja Minőségi díj 2023Az Év Honlapja Különdíj 2023