2024. március 21.

A kiváló szociológus, Paul Hollander könyvének bemutatója kapcsán Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója közölte: hiába, hogy több mint ötven éve született a mű első fejezete, ma is roppant időszerű, hiszen a nyugati értelmiség a kommunizmus bűneit illetően vakságban szenved, nem hajlandó azokról tudomást venni. Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója pedig világosan rámutatott: a kommunizmus nemhogy nem került a történelem szemétdombjára, hanem legitim ideológiává avanzsált nyugaton, így egyértelműen kijelenthető: a kommunizmus nem halt meg.

 431510131 810550451098892 1934750384816924937 n

Paul Hollander Marx és a Korán című könyvének ünnepélyes bemutatóján Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója elmondta, a magyar származású szerző arra kereste könyvében a választ, hogy miért csábult el számtalan nyugati értelmiségi a kommunista ideológia irányába, miért szolgálták ki a maguk módján ezt az emberellenes eszmét.

Rámutatott: a könyv ma is időszerű, ugyanis az „értelmiségi vakság” 2024-ben is jelen van a nyugati elit soraiban, hasonlóan 1973-hoz, amikor a szociológus megírta a könyv első fejezetét. Meglátása szerint, a Szovjetunió 1991-es összeomlása sem késztette őket arra, hogy revideálják korábbi nézeteiket, így azt hajtogatják, hogy az eszme kiváló, csak éppen a kivitelezéssel voltak problémák Kelet-Európában.

Schmidt Mária közölte: Hollander műve kiváló, leleplező alkotás, amely nagyítóval veszi górcső alá a kommunizmus jellemzőit, azokat, amelyek jelenleg is uralják a nyugati világ médiáját. 

Mária

Laudációjában Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója elmondta, Paul Hollander épp akkor látta meg a napvilágot hazánkban, amikor Joszif Sztálin 1932-ben kiéheztette az ukrán népet, amely miatt több millió ember halt éhen a Szovjetunió területén. A szerző tizenkét évesen átélte a nyilasterror borzalmait, majd megélve hazánk szovjet megszállását, testközelből tapasztalta meg a kommunizmus borzalmait: családjával együtt osztályidegennek nyilvánították és kitelepítették őket a fővárosból. Politikailag megbízhatatlanként az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően emigrált Magyarországról; először Anglia, majd az Amerikai Egyesült Államok lett az új otthona, ahol a világhírű Harvard Egyetemen tanított szociológiát.

fiatalember

Paul Hollander egész életében a szovjet típusú rezsimekkel foglalkozott, ezeket kutatta, miközben rá kellett ébrednie, amíg nyugaton a nácizmus – nagyon helyesen – a politika és hétköznapok szemétdombjára került, a kommunista rendszer nemhogy nem került oda, hanem egyenesen legitim ideológiává avanzsált nyugaton, így a kommunizmus nem „halt meg”.

Fekete Rajmund rámutatott, az eszme képviselői a médiában, az egyetemeken és a politikában egyaránt jelen vannak. A bűnös rendszer törvénysértései hidegen hagyják a nyugati értelmiséget: míg az Európai Bizottság korábbi elnöke, Jean-Claude Juncker Marx-szobrot avatott, a Zöldek Lenint idézgetik, addig idehaza Donáth Anna, a Momentum politikusa relativizálja saját nagyapja bűneit, azét a nagypapáét, aki Rákosi Mátyás titkárságvezetője volt egykor…

mind

Paul Hollander nem tűrte, hogy a világ és az értelmiség felmentést adjon a kommunista bűnözőknek, ezért hálával tartozunk neki – zárta szavait a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója.

Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum vezető történésze emlékeztetett: éppen 105 év telt el azóta, hogy az első kommunista diktatúrát, a Tanácsköztársaságot megismerték a magyarok, amely együtt járt a vörös terrorral, az erőszakkal, az államosítással. Ezen eszmét és az iszlamizmust is vizsgálja könyvében Hollander.

A könyv bemutatója során megtartott kerekasztal-beszélgetésen Baczoni Dorottya, a XX. Század Intézet igazgatója kifejtette: a szerző roppant bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor papírra vetette gondolatait, és közölte, a kommunizmusra egyfajta valláspótlékként tekintett a világ. Leszögezte, a nyugati értelmiség nem igényli a kommunizmus valódi arcának megismerését, szalonjaikban, lapjaikban csak arról értekeznek, hogy az eszme alapgondolata kiváló, csupán a kivitelezésbe csúszott hiba.

Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet kutatója szerint, aki kézbe veszi a kötetet, egy felkészült, kivaló tudós munkáját lapozhatja. Rámutatott, az iszlamizmus – a kommunizmushoz hasonlóan – abszolút igazságot hirdet, vagyis elhiteti, hogy a „Szent Grál birtokosa”.

Sayfo Omar szerint, amennyiben pár évtizeddel később született volna a szerző, nem tudott volna így érvényesülni sem Angliában, sem az Egyesült Államokban, ahol gyakorlatilag uralja a közbeszédet és az értelmiséget a kommunista ideológia, így feltehetőleg hazatelepült volna. A nyugati világ – legfőképp – az egyetemek szimpatizálnak az erőszakos iszlám mozgalmakkal, felmentik azok erőszakos ténykedését, tulajdonképpen elnyomottként látják őket, így „megbocsátanak azoknak”.  A kutató közölte, a hazai olvasók mellett a nyugati értelmiségnek mindenképp el kellene olvasni a könyvet, ám rámutatott, nincsenek illúziói, sejti, hogy sajnos nem fogják ezt megtenni.


Paul Hollander: Marx és a Korán című tanulmánykötete megvásárolható a Terror Háza Múzeum webshopjában.

Az Év Honlapja Minőségi díj 2023Az Év Honlapja Különdíj 2023