2024. május 26.

Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója a Hit Rádió műsorában közölte, nonszensz, hogy a liberális Momentum – amely büszke arra, hogy a Magyarországnak járó EU-s pénzek bojkottjában sikeresen vett részt – vezetője büszke nagyapja, a kommunista Donáth Ferenc politikai múltjára. Annak az embernek a múltjára, aki a legkeményebb diktatúra éveiben a teljhatalmú Rákosi Mátyás titkárságának vezetője volt. Jelen volt a párt és az ország életét érintő minden fontosabb politikai döntés születésénél, ahogy a Kommunizmuskutató Intézet vele kapcsolatos életrajza fogalmaz: „vakon hitt ő is, mint annyi más értelmiségi gyökerű kommunista.”

Az intézetigazgató elmondta, elképesztő, hogy olyan ember politikai múltjára büszke Donáth Anna, aki hittel vallotta azt az eszmét, amely több mint 100 millió ember életét oltotta ki a világszerte. Ráadásul, aki nem adta fel világképét, annak megnyomorította az életét. Ezért is torz és hamis a kádári Magyarországot a „legvidámabb barakknak” nevezni, ugyanis nem volt az: a megfigyelések, a bebörtönzések, az ellehetetlenítés a mindennapok részét képezte annak ellenére, hogy néminemű enyhülés bekövetkezett, ám csak amiatt, mert az állampárt félt a néptől, pontosan emlékezett 1956 októberének jeges rémületére.

Az intézetigazgató emlékeztetett: mindezek ellenére, a rendszerváltoztatás sikertörténetnek bizonyult, hazánk újra a szabadság útjára léphetett. Ugyan számos kommunista átmentette a hatalmát, és sikerrel kamatoztatta kapcsolati tőkéjét, ám 2010 után számos intézkedés történt, hogy ezek az embereket, az 1989 előtti hatalmi elit sok tagját kiszorítsák az elfoglalt pozícióiból. Ennek ellenére sajnos – főként Nyugaton – a kommunizmus rebrandingelése tapasztalható. Brüsszelben a Zöldek frakcióvezetője Lenint idézett, Jean-Claude Juncker Marx szobrot avatott, az amerikai Demokrata Párt egy szárnya pedig nyíltan kommunista nézeteket vall. Sajnálatos, hogy kettős mércét alkalmaznak Nyugaton: míg a náci ideológiát – nagyon helyesen – a történelem szemétdombjára hajították, addig reneszánszát éli a torz, kommunista eszme. Olaszországban kommunisták tüntetnek az utcákon, Amerikában pedig tort ül a cancel culture és a woke ideológia, amelyek új külsőt adtak a kommunizmusnak.

Fekete Rajmund elmondta, hazánkban szerencsére nincs reneszánsza a kommunista eszmének, ehhez persze Orbán Viktor határozott, szuverenista politikája is kellett, amely nem engedett illegális migránsokat Magyarországra, akik aztán – ahogy ezt a német és az angol példa is mutatta – ünnepelték a palesztin terrorszervezet gyilkosságait több európai nagyvárosban. Mivel egy felmérés szerint a Momentum nem fog mandátumot szerezni az Európai Parlamentben június 9-én, kijelenthető: a magyar társadalom megtanult a sorok között olvasni, nem hisz Brüsszel hamis kijelentéseinek, nem ül fel a hazai ellenzék nemzetállamellenes hergeléseinek.

Az intézetigazgató ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy sok feladata van még a Kommunizmuskutató Intézetnek és a Terror Háza Múzeumnak, hiszen egy friss kutatás szerint a magyarok 52 százaléka jó ötletnek tartja a kommunista ideológiát, amelynek csupán kivitelezése futott vakvágányra. Fekete Rajmund szerint volt szükség az intézet fiataloknak kiírt pályázatára, amelyben arra kérték a pályázókat, hogy egy rövid videóban mutassák be a kommunizmust, a tetteseket, az áldozatokat vagy a hősöket. Magas minőségű, kreatív, gondolkodásra késztető 27 pályaművet bírált el a szakmai zsűri, amely egy koreai-magyar párhuzam bemutatásáról szóló kisfilmet ítélt a legjobbnak – mondta el Fekete Rajmund.

Kiemelte: ezért van szükség rendhagyó történelemórákra, múzeumpedagógiai foglalkozásokra, pályázati lehetőségekre, hiszen az utánunk jövő generációknak is meg kell ismerniük ennek a gyilkos ideológiának a valódi arcát.

Az amerikai egyetemeken történő baloldali akciók, és az egyre inkább terjedő kommunista ideológia kapcsán Fekete Rajmund felhívta a figyelmet arra, hogy az értelmiség körében népszerű Herbert Marcuse filozófus munkássága tekinthető kiindulópontnak: a frankfurti iskola gondolkodója az 1960-as években a munkásság helyett az egyetemek hallgatói felé fordult, azokat a fiatalokat érte el, akik ellenezték a vietnami beavatkozást, és rebellis módon akartak különbözni szüleik generációjától. Munkássága eredményeképp az osztályharc identitásharccá alakult át, szembeállítva a heteroszexuálisokat a homoszexuálisokkal, a fehéreket a feketékkel és így tovább. Az akkori hallgatók mára megszállták a médiát, a politikát, az üzleti szférát és így befolyással bírnak az USA mindennapjaira.

A Nyugaton tapasztalható Izraelellenesség kapcsán Fekete Rajmund közölte, a hatnapos háború után vált a közvélemény szemében Izrael agresszorrá, innen datálható, hogy a palesztin terrorszervezetekkel szimpatizál a tengerentúli, valamint a nyugat-európai értelmiség nagy része. Mivel idén választásokat tartanak az Egyesült Államokban, a Joe Biden vezette adminisztráció nem áll egyértelműen Izrael mellé, ugyanis a nagyszámú (amerikai) muszlim közösségek jelezték, nem számíthat a szavazatukra, ha meggondolatlanul kiáll az önvédelmet alkalmazó zsidó állammal szemben. Hazánk kiáll Izrael mellett, szembemegy a brüsszeli elit irányította fősodorral, nem hajlandó támogatni a szomszédunkban zajló háborút, így állandó támadások céltáblája lett. De nem baj, küzdeni kell tovább, feladat van bőven, Magyarországnak pedig nem igaza van, hanem igaza lesz – zárta gondolatait Fekete Rajmund.

 

Az Év Honlapja Minőségi díj 2023Az Év Honlapja Különdíj 2023