2024. január 26.

Fáradhatatlan forradalom címmel tartott előadást Hong Kyudok, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete, a Kommunizmuskutató Intézet rendezvényén. A korábbi dél-koreai védelmi miniszterhelyettes szerint Magyarország és a magyarság példával szolgál Szöul számára a kommunista diktatúra elleni harcban. A professor emeritus közölte, minél hamarabb fel kell hagynia Észak-Koreának a rakétakísérletekkel; azonnali tűzszünetre van szükség az orosz-ukrán konfliktusban, amelyben a kommunista Korea fegyverrel támogatja Moszkvát. A nagykövet szerint a budapesti Terror Háza Múzeum a szabadságharcosok védőbástyája.

0125 korea 003

A rendezvényen Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Széchenyi-díjas történész köszöntőjében rámutatott arra, hogy hazánk fontos Szöul számára, ugyanis, ha egyszer megszűnik a tűzszünettel létrejött – egy népet kettéválasztó – határ, akkor Magyarország rendszerváltoztatásban szerzett tapasztalatait, eredményeit a koreai nép kamatoztathatja. A történész az orosz-ukrán háború lezárásával kapcsolatban rámutatott:

a koreai háború végét jelentő határvonal létrehozásához hasonló megoldást látja a legvalószínűbb forgatókönyvnek Moszkva és Kijev háborújának tekintetében.

Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója elmondta, az észak-koreai diktatúra, nekünk, magyaroknak nem ismeretlen, hiszen mi, magyarok is közel fél évszázadon keresztül „építhettük” a kommunizmust, amely az első pillanattól az utolsóig diktatúra volt.

A kettévágott Korea története kapcsán Hong Kyudok elmondta: a Kim-dinasztia negyedik generációja léphet hatalomra, amennyiben a jelenlegi vezér, Kim Dzsong Un meghal. Emlékeztetett: Phenjan 16 féle ballisztikus rakétát tart hadrendben, az utóbbi években pedig számos rakétakísérletet folytatott. Utóbbiak nem csak Dél-Korea, de Japán számára is konkrét fenyegetést jelentenek. Rámutatott: miközben az északi ország lakói alultápláltak, az ország élelmiszerhiánnyal küzd, 2022-ben 500 millió dollárt költött el a rezsim vezetése ballisztikus rakétákkal való kísérletekre. 

Hong Kyudok közölte, hogy az észak-koreai kommunista terrorállam semmibe veszi az emberi jogokat, és mélységesen megsérti a nők jogait is. Rámutatott, az országból elszököttek 75 százaléka a gyengébbik nem képviselői közül kerül ki.Elmondta továbbá, Phenjan a kiberbűnözésből szerzett dollármilliókkal finanszírozza a rakétakísérleteit, amelyek állandó,mindennapi fenyegetést jelentenek emberek tízmillióinak.

A nagykövet közölte: hazája konstruktív partnernek tekinti Magyarországot, nem csak gazdasági, de további más területeken is számítanak Budapestre. Utóbbiak közé sorolta a kommunista múlttal való szembenézés végrehajtását, amely folyamatban a Terror Háza Múzeum zászlóshajónak tekinthető. Hong Kyudok a múzeumot a „szabadságharcosok védőbástyájának” nevezte. Határozott álláspontja szerint Magyarország Dél-Koreát barátjaként kezeli. Kijelentette:

Magyarország kormánya helyes döntést hozott akkor, amikor hazánk szuverenitását védendő törvényt hozott az ország függetlenségének garantálása érdekében.

Az orosz-ukrán konfliktussal összefüggésben az egykori védelmi miniszterhelyettes rámutatott, a háború mielőbbi befejezésére volna szükség, annál is inkább, mert Phenjan fegyverekkel támogatja Moszkvát, ahonnan haditechnikát és élelmiszert kap cserébe. Ez az együttműködés pedig veszélyt jelent Dél-Koreára nézve.

Hong Kyudok előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy egy orosz-ukrán tűzszünettel és békekötéssel emberéletek sokaságát lehetne megmenteni, valamint véget érhetne a fel- és megépített értékek további pusztulása. A nagykövet közölte, az észak-koreai keresztényüldözés tekintetében számít hazánkra, amely állam a keresztény közösségek egyik elkötelezett védelmezője.

Az Év Honlapja Minőségi díj 2023Az Év Honlapja Különdíj 2023