2024. május 22.

Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója az M2 Petőfi TV műsorában elmondta, a Kommunizmuskutató Intézet által kiírt videópályázatra harminckét pályamű érkezett. A győztes videó egy brutálisan meggyilkolt koreai kisfiúnak állít emléket, aki a dél-koreai Mansfeld Péternek is mondható. Az intézetigazgató elmondta: a pályázat sikerén felbuzdulva az intézet a jövőben is fog kiírni pályázatot a fiataloknak.

Az intézetigazgató elmondta: a pályázat célja az volt, hogy minél jobban megismerhessék középiskolások a huszadik század történelmet és – legfőképp – a legkegyetlenebb diktatúra, a kommunizmus eszméjét. Hangsúlyozta, hogy a családi történeteken, valamint hétköznapi hősök életén keresztül láthatják a mai fiatalok, hogy hőseinknek, felmenőinknek mit kellett kibírniuk azért, hogy napjainkban mi már szabadok lehessünk.

Fekete Rajmund elmondta továbbá, a beérkező 32 pályaművet 27 diák készítette – többen csapatmunkában dolgoztak –, akik alaposan felkészültek, érződött a pályázatokon, hogy komoly kutatómunkát fektettek bele.

A pályázaton győztes Csoma Péter Seungu alkotása kapcsán rámutatott: egy egyszerű, ám roppant mód hatásos alkotást készített a fiatal pályázó, amely mindenkit szíven ütött. A szakmai zsűri nehéz helyzetben volt a végső döntés meghozatalakor, így arra jutottak, hogy a dobogósokon kívül a negyedik helyezett különdíjat kap – közölte Fekete Rajmund.

Csoma Péter Seungu elmondta, egy kevésbé ismert áldozatát szerette volna bemutatni a kommunizmusnak, így esett a választása arra a fiúra, akinek szobrát minden reggel az iskolába menet láthatta Dél-Koreában. Li Szüng-bokot 1968-ban brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg észak-koreai – kommunista – katonák, aki így a kommunista agresszió helyi mártírjává vált.

Fekete Rajmund a mártír kisfiú kapcsán emlékeztetett, nekünk is volt egy Li Szüng-bokunk, Mansfeld Péternek hívták, akit tizennyolcadik születésnapján akasztottak fel a kommunisták.

Az intézetigazgató elmondta továbbá, a legjobb pályaművet készítők könyvcsomagot és okoseszközöket kaptak a Terror Háza Múzeumban rendezett díjátadón. A múzeum küldetésével kapcsolatban megjegyezte, hosszú évek óta rendszeresen tartanak rendhagyó történelemórákat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, és úgynevezett sztárlatvezetéseket annak érdekében, hogy a fiatalok is megismerhessék a kommunizmus valódi arcát, ők is megtudják, milyen volt ez az embertelen diktatúra.

Elmondta továbbá, a Kommunizmuskutató Intézet a jövőben is tervez kiírni hasonló pályázatokat, így azok is készíthetnek majd hasonló anyagokat, akik most erről lemaradtak.


Forrás: M2 Petőfi TV Youtube csatornája

Az Év Honlapja Minőségi díj 2023Az Év Honlapja Különdíj 2023