2024. január 24.

A magyarok 52 százaléka szerint a kommunizmus alapvetően jó gondolat, csak a megvalósítás volt rossz, ugyanakkor Lenint felelősnek tartják a tömeggyilkosságokért – derítette ki a Nézőpont Intézet és a Kommunizmuskutató Intézet közös közvélemény-kutatása.

0124 lenin

Száz éve, 1924. január 21-én halt meg Lenin, aki az elvtársaival – német pénzen – a korszak legsikeresebb titkosszolgálati akciójának keretében hajtotta végre a nagy októberi szocialista forradalmat, ami nem volt sem nagy, sem októberi, sem forradalom, viszont minden idők egyik legborzalmasabb diktatúrájához vezetett. Ebből az alkalomból készült a felmérés – mondta az InfoRádióban Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója.

A magyarok többsége (52 százalék) felelősnek tartja Lenint a tömeggyilkosságokért, háromnegyedük (76 százalék) pedig nem ért egyet azzal, hogy szobrokat állítanak a kommunista diktatúra alakjainak Nyugat-Európában, például az Európai Bizottság korábbi vezetője, Jean-Claude Juncker – kínai pénzen – Marx-szobrot avatott.

A közvélemény-kutatás legérdekesebb része, hogy sokan máshogyan ítélik meg a kommunizmus eszméjét és annak megvalósítását

– tette hozzá az igazgató. A válaszadók 52 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy „a kommunizmus alapvetően jó gondolat, csak a megvalósítás volt rossz”, míg 37 százalékuk nem tud ezzel azonosulni, utópiának tartja, aminek a megvalósítása elképzelhetetlen.

„Ezzel szembesülhetünk, leginkább a Nyugaton, gondoljunk csak az Egyesült Államokra, ahol a Demokrata Párt vezetése is igazából ebbe az irányba kezdett eltolódni – jegyezte meg Fekete Rajmund. – Tulajdonképpen egyértelműen kijelentik, hogy a szocializmus, a kommunizmus alapvetően egy jó gondolat volt, csak a gyakorlati megvalósítás során történt egy kis hiba.” A történész szerint ez kicsit arra hasonlít, amit egyszer egy amerikai szerző mondott Elizabeth Taylor nyolc házasságát illetően: „A remény felülkerekedett a józan ész politikáján.”


 Forrás: Infostart

Az Év Honlapja Minőségi díj 2023Az Év Honlapja Különdíj 2023