Hong Kyudok

koreai nagykövet, korábbi védelmi miniszterhelyettes

 

Dr. Kyudok Hong 2023. január 16. óta a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete. Közszolgálati tevékenységét 1980-ban kezdte Robert W. Pointer Jr. dandártábornok idején a Koreai Köztársaság és az Egyesült Államok Egyesített Erejének Parancsnokságán. Többéves professzori és kutatói munka után 2007 decemberében kinevezték Myung-bak Lee elnök nemzetbiztonsági és egyesítési albizottságának tanácsadójává az Átmeneti Elnöki Bizottságban. Kül- és védelempolitikai szakértelmének elismeréseként Dr. Hongot 2009 és 2013 között a Nemzetvédelmi Minisztérium védelmi reformért felelős miniszterhelyettesének nevezték ki. 2015 és 2017 között a Nemzeti Békeegyesítési Tanács diplomáciai és nemzetbiztonsági albizottságának tanácsadója volt. Nemrégiben az elnök különmegbízottjaként tett látogatást az Európai Unióban.

Dr. Hong 29 év után a Sookmyung Női Egyetem politológia és nemzetközi kapcsolatok professzor emeritusa lett. Hivatali ideje alatt előadásai rendkívül népszerűek voltak a hallgatók körében, és útravalóul szolgáltak azon diákok számára, akik akadémiai vagy köztisztviselői pályára készültek. Jól mutatja megítélését az is, hogy kilenc egymást követő évben nyerte el a „Legjobb professzor” címet, miközben számos tudományos pozíciót betöltött: a társadalomtudományok dékánja, a külkapcsolatok dékánja és az akadémiai ügyek dékánja. Dr. Hong létrehozta a tartalékos tisztképző alakulatot, és a fiatal nők számára is lehetőséget biztosított a hadseregben és a légierőben.

Kutatói pályafutása a koreai Intézet a Nemzet Egyesítéséért falai között kezdődött. Több mint 30 évnyi kutatás után a digitális átalakulás, az innováció, az elrettentés, a védelmi helyzet, a több területet érintő hadviselés, a békefenntartás, a nemek közötti esélyegyenlőség általános érvényesítése és a szövetségmenedzsment témájában az ENSZ-rendszerrel foglalkozó Koreai Akadémiai Tanácsot vezette, és tanácsadóként dolgozott a Koreai-USA Szövetség Alapítványnál. Dr. Hong a Nemzetközi Politikai Tanulmányok Intézetének elnökeként, a Koreai Akadémiai Nemzetbiztonsági Szövetség elnökeként és a Koreai Biztonsági Együttműködési Tanács elnökeként is aktív vezéralakja az ázsiai-csendes-óceáni térség tudományos életének. A 2021-es szöuli ENSZ-békefenntartó miniszteri konferencia tanácsadója volt, és előadást tartott az USA és Ruanda közötti előkészítő találkozón.

A közelmúltban a genfi székhelyű DCAF agytröszt kelet-ázsiai regionális munkatársaként a biztonsági szektor irányításával foglalkozó, regionális partnerekkel együttműködő hálózatot épített ki. A fórum létrehozásával Dr. Hong célja, hogy hazai és külföldi tudósok részvételével előremozdítsa a regionális együttműködést a kiberfenyegetések, a globális egészségügyi válságok, a tengeri biztonsági fenyegetések, az éghajlati és energiaválságok, valamint az észak-koreai emberi jogi kérdések kihívásaiban. 

Nemrégiben részt vett a CSIS és a Chey Institute for Advanced Studies konferenciasorozatán, hogy bekapcsolódjon a 2023-as „Geopolitical Implications of Scientific Innovations Trends in Northeast Asia” című közös kiadvány összeállításába. Michael Reiterer nagykövettel közösen jegyzett írását, melynek címe „Cybersecurity Policy in the EU and South Korea from Consultation to Action: Theoretical and Comparative Perspectives”, a „The Republic of Korea's Cyber Defence and Digital Cooperation Between South Korea and EU” című könyvben publikálták. 

29 éves szolgálatának elismeréseként 2022-ben megkapta a Koreai Köztársaság Szolgálati Érdemérmét és az Oktatási Minisztérium dicséretében részesült.

Az Év Honlapja Minőségi díj 2023Az Év Honlapja Különdíj 2023